داستان اختراع نان سنگک توسط شیخ بهایی
نان سنگک چگونه اختراع شد؟
شیخ بهایی شکل خاص تنور نان سنگک را چگونه اختراع کرد؟
در کتاب سال نمای کمیته نانوایان تهران که در 19 اردیبهشت سال 1326 شمسی در تهران چاپ شده، درباره تاریخچه پیدایش نانوایی و نان سنگک این گونه آمده است:
شاه عباس برای رفاه حال لشگریان خود که غالبا در سفر احتیاج به نان و خورش موقت و فوری داشتند و لازم بود به هر شهری می رسند نانواهایی باشند که بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه نمایند و غذایی باشد که خورش نان قرار دهند، در صدد چاره برآمد و حل این مشکل را از شیخ بهایی که از دانشمندان ایران بود خواست.
چون در سفر لشکریان مجبور به تهیه آرد از شهرهای مختلف بودند و آرد هر شهر با شهر دیگر از نظر نوع گندم تفاوت داشت باید طوری این نان پخته می شد که هم وا نرود و قابل استفاده باشد.
پس آرد آن مخلوطی از انواع آردها بوده و همچنین باید با سبوس گندم نیز برای سهولت در هضم مخلوط می شد.
همین است که رنگ آن تیره بود و به خاطر وجود انواع آرد قدرت چسبندگی آن کم است و باید حتما بصورتی که در شکل زیر می بینید؛ روی سنگ پهن شود تا نریزد.
بنابراین شیخ بهایی نیز تنور سنگکی را ابداع نمود. این اختراع به قدری با دقت و هوشیاری طراحی و عملی شده که پس از گذشت چند صد سال هنوز به همان صورت اولیه پخته می شود و نانی که از تنور سنگکی به دست مآید، محبوب ترین نان ایرانی است.
شیخ بهایی
این است که شیخ بهایی از علما و دانشمندان قرن دهم هجری را باید مخترع نان سنگک و شکل تنور آن دانست.
ویدئوی داستان اختراع نان سنگک توسط شیخ بهایی، اختصاصاً توسط کلاس درس در ارتباط با پودمان نوآوری و فناوری پایه هفتم تهیه شده است.
چنانچه در نمایش آنلاین ویدئو مشکل دارید، از باکس دانلود زیر آن را دانلود و در رایانه خود ذخیره کنید و بصورت آفلاین تماشا کنید.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.